В Україні з початку повномасштабної війни триває загальна мобілізація, в ході якої на військову службу можуть призивати військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. Останнім часом в інформаційному полі почали з'являтися повідомлення про нібито посилення мобілізації.

Проте план мобілізації, який затвердив Генеральний штаб ЗСУ, ще не виконано, тому на сьогоднішній день потреби у посиленні мобілізації немає. Водночас згідно із Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та постановою Кабінету Міністрів № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів", на ухилянтів може чекати покарання.

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, в оголошенні нової мобілізації зараз немає потреби, оскільки Генеральний штаб "у спокійному темпі" компенсує втрати на фронті. Також він додав, що план мобілізації, затверджений Генштабом ЗСУ на початку повномасштабної війни, ще не завершено.

мобілізація в Україні

Глава оборонного відомства наголосив, що Сили оборони України не відчувають дефіциту в особовому складі та займаються тими захисниками, які мають пройти спеціальну підготовку.

Популярні статті зараз

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Показати ще

Крім того, згідно із ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призвати абсолютно всіх військовозобов'язаних чоловіків не можуть. Це пояснюється тим, що є певний перелік категорії осіб, які підлягають призову під час мобілізаціїї. До таких категорій громадян належать багатодітні батьки, люди з інвалідністю, студенти, викладачі, тимчасово непридатні та інші випадки.

У той же час, ухилянтам може загрожувати покарання. Залежно від кожного конкретного випадку може йтися як про адміністративне, так і про кримінальне правопорушення. Більше того, згідно з постановою Кабінету Міністрів № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів", ті, хто не став на військовий облік, будуть обмежені у деяких правах. Такі громадяни не зможуть вступити до вищого навчального закладу чи влаштуватися на роботу.

Порушення правил військового обліку веде за собою адміністративне покарання. При цьому ухилення від мобілізації є кримінальним правопорушенням.

вручення повісток в Україні

Так, ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративна говорить про те, що порушення правил військового обліку загрожує штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне порушення тягне за собою накладення штрафу від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 335 Кримінального кодексу України, громадянин, який ухиляється від мобілізації, може бути притягнутий до відповідальності та понести покарання у вигляді обмеження волі на строк до 3 років. Проте, стаття 336 Кримінального кодексу України вже передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Нагадаємо, в Україні від 24 лютого минулого року продовжуються воєнний стан та загальна мобілізація, якій підлягають військовозобов'язані чоловіки 18-60 років. За цей час на законодавчому рівні було врегульовано багато питань у проведенні призову, а деякі зміни набули чинності буквально нещодавно.