Сьогодні, 8 липня, день народження відзначає головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Пропонуємо переглянути добірку фото ювіляра за різні роки, а також узнати деякі нові для себе факти біографії людини, з чиїм ім'ям мільйони українців пов'язують надію на майбутнє своєї країни.

Валерій Залужний народився у місті Звягель на Житомирщині в родині військового і касирки.

Валерій Залужний

"У нас у класі був хлопчик-напівсирота, його мама сильно пила, він вічно голодним був. Валера йому то щось з дому поїсти приносив, то свою порцію шкільного обіду віддавав. Він був дуже добрим дитям", – розповіла журналістам про малого Залужного його вчителька.

Валерій Залужний

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Власник онлайн-казино VBET Віген Бадалян співпрацює з російською 1xbet? Блогер навів приклад

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

"Скандал у Сільпо": українець звинуватив мережу у торгівлі гуманітарною допомогою

Показати ще

Валерій закінчив з відзнакою машинобудівний технікум. У 1997-у з відзнакою – Одеський інститут Сухопутних військ, через 10 років з золотою медаллю Національну академію оборони. Став випускником оперативно-стратегічного факультету цього ж вишу. Отримав перехідного меча королеви Великої Британії, який щороку вручають найкращому випускникові.

Пройшов щаблі військової служби від командира взводу до командира 51-ї бригади ЗСУ.

Валерій Залужний

У 2014 році, коли Російська Федерація почала військову агресію проти України, Залужного призначили заступником командира сектора С на Донеччині.

Валерій Залужний

"Родина мене з 2014 року майже не бачила. Я розповідав головнокомандувачу збройних сил США. Кажу: я влітку 2014 року поїхав. Повернувся через три місяці на два тижні, знову поїхав. Повернувся через дев'ять місяців, вони мене не бачили і до цього звикли", – сказав генерал в одному з інтерв'ю.

Валерій Залужний

У 2018-у Валерій Федорович став першим заступником командувача Об'єднаних сил. Наступного року очолив Оперативне командування "Північ".

Згодом здобув ще одну вищу освіту – заочно закінчив Острозьку академію за спеціальністю "Міжнародні відносини".

Валерій Залужний

У березні 2019-го президент Володимир Зеленський присвоїв Залужному звання генерала, а за чотири місяці призначив головнокомандувачем ЗСУ.

Валерій Залужний

В інтерв'ю американському журналу Time Залужний розповів, що коли пив пиво на святкуванні дня народження дружини – отримав дзвінок від президента щодо нової посади.

Валерій Залужний

Про час перед повномасштабним вторгненням сказав: "Запах війни неможливо ні з чим сплутати. І він уже витав у повітрі".

Валерій Залужний

Time вніс прізвище Залужного до списку 100 найвпливовіших людей світу. Українці найбільше довіряють Збройним силам України, повідомляють соціологи. Генерал є народним улюбленцем.